Powrót do strony głównej
poradnia dietetyczna

Schudnij bez
efektu jojo

Mail/Login:
Hasło:
Waga kg
Wzrost cm
 

Dynia

23-11-2011
Dynia

Dynia to warzywo szczególne przede wszystkim ze względu na bardzo różnorodne jej wykorzystanie. Można z niej przygotować wiele pysznych, zdrowych i doskonale zrównoważonych energetycznie dań

Jest to warzywo o bardzo niskiej wartości energetycznej (100g miąższu dyni to zaledwie 25 kcal) przy jednocześnie dość dużej wartości odżywczej. Swój piękny pomarańczowy kolor dynia zawdzięcza sporej ilości karotenu. Im ciemniejszy jej odcień tym zawartość witaminy A jest większa. Dynia to również źródło innych witamin (witamin z grupy B oraz witamin C i E), ale również wielu cennych dla nas składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez czy żelazo.

Nie wolno nam zapomnieć o pestkach dyni, które stanowią cenne źródło fitosteroli, mających znaczenie w zapobieganiu chorób serca i naczyń krwionośnych. Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych są szczególnie polecane dla osób cierpiących na choroby skóry, alergie, czy mających problemy z wypadaniem włosów. Są one cennym źródłem witaminy E, witamin z grupy B a także fosforu, magnezu i cynku.

Zastosowanie dyni w kuchni jest naprawdę szerokie. Możemy wykorzystać ją, jako:

- składnik zup

- dodatek do potraw z ryb i mięs

- składnik potraw z makaronu, ryżu, kaszy

- składnik placków

- dodatek do naleśników

- składnik ciast

- składnik dżemów

 

Moją uwagę przyciąga przede wszystkim zupa krem z tego warzywa. Pyszna i rozgrzewająca zupa z dyni to świetny pomysł na jesienno-zimowe chłody. Zupa bardzo prosta w przygotowaniu, więc godna polecenia wszystkim zapracowanym.

 

ZUPA KREM Z DYNI

 

Składniki:

- średnia marchew

- średnia pietruszka

- 1 ziemniak

- mała dynia (polecam odmianę Hokkaido)

 - 2 łyżki oliwy

- przyprawy: kolendra, gałka muszkatołowa, kurkuma,

- sól i pieprz

- pestki dyni

 

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i ziemniaka myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Warzywa zalewamy 300ml wody i gotujemy do miękkości.

Dynię oczyszczamy z nasion, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy dynię. Chwilę smażymy, po czym zalewamy całość 250ml wody. Gotujemy na małym ogniu aż dynia zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, gałką muszkatołową oraz kurkumą.

Wszystkie warzywa wrzucamy do blendera i rozdrabniamy. Stopniowo dolewamy uzyskany podczas gotowania wywar, aby zupa miała odpowiednią dla nas konsystencję.

Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Życzę smacznego!

 

Autor: dietetyk Anna Chęcińska-Dudek


5 komentarzy:
Wysłany przez Grażyna dnia 27-11-2011
Zupa rewelacja! Świetnie rozgrzewa i syci. Najsmaczniejsze jednak były prażone pestki dyni:)
Wysłany przez DenNig dnia 30-04-2020
Viagra Pills For Sale Usa https://abcialisnews.com/# - Cialis Dutasteride Best Buy buy cialis online cheap Keflex Tid
Wysłany przez Spomeli dnia 14-03-2021
http://vskamagrav.com/ - kamagra pills paypal
Wysłany przez beicierce dnia 26-11-2023
2018; 178 23 32 can i buy cialis without a prescription
Wysłany przez entismind dnia 10-09-2024
Kikuchi T, Kimura RS, Paul DL, Takasaka T, Adams JC Gap junction systems in the mammalian cochlea priligy amazon 7 In one study, researchers investigated the effects of white LED light on a strain of mice susceptible to developing Alzheimer s and reached some promising conclusions

Napisz komentarz

Imię (wymagane)
Email (nie będzie opublikowany, wymagany)
Captcha ImageReload_original
Wpisz kod z obrazka
Powiadom mnie o nowych komentarzach poprzez email