Cukinia
Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, która wyhodowana została we Włoszech. Podobnie jak dynia jest warzywem niskokalorycznym (100g miąższu zawiera 15kcal) o wysokiej wartości dietetycznej. Zawiera spore ilości witaminy C, PP, B1 oraz karotenu.
Potrawy, jakie można z niej przygotować zachwycają smakiem i wyglądem. Moja propozycja to nadziewana cukinia oraz placuszki z cukinii.
Nadziewane cukinie
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- woreczek (100g) kaszy jęczmiennej
- 400g chudego mięsa mielonego
- 1 duża marchew
- 1 średnia pietruszka (korzeń)
- puszka pomidorów w puszce
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- świeży koperek
- ulubione zioła
- sól, pieprz
- kubeczek serka homogenizowanego naturalnego
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu. Mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy przeciśnięty czosnek. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory oraz część posiekanego koperku. Całość dusimy ok. 10min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Mieszamy z ugotowaną kaszą.
Cukinie myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy. Powstałe łódeczki napełniamy przygotowanym wcześniej farszem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 30 minut.
Podajemy z twarożkiem wymieszanym z posiekanym koperkiem.
Placuszki z cukinii
Porcja dla 1 osoby
Składniki:
- średnia cukinia
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki otrąb pszennych lub owsianych
- świeży koperek
- świeża pietruszka
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy
- 2 łyżki oliwy
- 100g jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na grubych oczkach, solimy i czekamy aż puści wodę. Odciśniętą łączymy z jajkiem, mąką, otrębami oraz posiekanymi ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie smażymy placuszki (najlepiej małe, bo łatwiej się je obraca). Jogurt łączymy z przeciśniętym czosnkiem.
Placuszki podajemy polane jogurtem.
Smacznego!
Autor: dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz