Chrupiące ciasteczka owsiane
Ciastka te są naprawdę smaczne a przy tym bardzo zdrowe. Nie dodajemy do nich cukru ani mąki a swój słodki smak zawdzięczają bananowi oraz bakaliom. Dzięki dużej zawartości błonnika ciasteczka świetnie przyspieszają przemianę materii. Śmiało mogą po nie sięgać nawet chorzy na cukrzycą.
Polecam je przede wszystkim osobom dbającym o zdrowie i szczupłą sylwetkę.
Składniki:
- 1 ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki otrąb (dowolnych)
- 2 szklanki bakalii (orzechy włoskie, pestki słonecznika, dyni, rodzynki, suszona żurawina, wiórki kokosowe)
- 2 średnie banany
- skórka starta z pomarańczy
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Banany rozgniatamy w misce, do uzyskania papki. Dosypujemy płatki owsiane, otręby, bakalie (orzechy drobno pokroić), jajko, skórkę pomarańczową. Aby uzyskać lepką konsystencję, odpowiednią do lepienia ciasteczek, możemy dolać trochę wody. Z uzyskanej masy formujemy ciasteczka grubości ok. 1cm i układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180oC.
Smacznego!
Autor: Dietetyk Anna Chęcińska-Dudek
Napisz komentarz