Chleb orkiszowy z ziarnami
I. Zaczyn:
- 5 szklanek ciepłej wody
- 75 g drożdży
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki cukry
Wszystkie składniki razem wymieszać
II. Składniki na chleb:
- 1 1/3 kg mąki pszennej typ 650
- 1 ½ szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka otrąb pszennych
- ½ szklanki ziaren słonecznika
- ¼ szklanki dyni
- ¼ szklanki siemię lnianego
- 2 łyżki sezamu
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i długo ugniatać
III. Wyrobione ciasto wyłożyć do trzech foremek (dość długich) wysmarowanych olejem i wyrównać.
IV. Górę chleba posypać ziarnami
V. Przykryć ściereczką lnianą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut
VI. Po 15 minutach włączyć piekarnik, który ma się nagrzać do 180 stopni
VII. Chlebek piec 1h
VIII. Po upieczeniu skropić górę chleba zimną wodą i poczekać aż wystygnie
Smacznego!
Autor: Dietetyk Justyna Antoszczyszyn
Napisz komentarz